Rybíz keřový červený - ROVADA

Středně raná kvalitní odrůda červeného rybízu vyšlechtěna v Holandsku, pro všestranné využití.
Kód: 251,08
Dostupnost: tuto položku nemáme aktuálně v nabídce
Skladem: není skladem
Kategorie: Rybíz keřový
Vaše cena:    80 Kč

Konzumní zralost:  od poloviny července

Sklizeň:  od poloviny července

Tvar plodu:  hrozen velmi dlouhý hustě osázený středně velkými až velkými bobulemi

Barva plodu: červená

Dužnina:  tmavě červená, tuhá, velmi šťavnatá, sladkokyselá, aromatická

Použití: přímý konzum i konzervárenské zpracování

Rovada je červený rybíz vyšlechtěný v Holandsku, registrovaný v roce 2001, mutace odrůdy Heinemannův pozdní. Hrozen má velmi dlouhý (až 15 cm), hustě osázený středně velkými až velkými ploše kulovitými bobulemi. Slupka je tmavě červená, středně tlustá, pevná. Dužina tmavě červená, tuhá, velmi šťavnatá. Chuť sladkokyselá, aromatická. Růst je středně bujný, habitus keře polorozložitý, středně hustý. Odolnost proti napadení americkým padlím angreštovým, proti napadení antraknózou a proti napadení rzí vejmutovkovou je vysoká. Odrůda je středně náročná na polohu, půdy vyžaduje těžší, dobře zásobené živinami a vláhou. Pro přímý konzum i konzervárenské zpracování, do malých zahrádek i do větších výsadeb.

Výsadba: Sazenice vysazujeme na podzim nebo na jaře do dobře připravené půdy. V případě vysazování kontejnerovaných sazenic je termín libovolný. Vždy je potřeba zajistit dostatek vláhy. Balové rostliny vyjmeme ze sáčku, vytřepeme zeminu a sazenici namočíme přes noc do vody. Vzdálenost rostlin pokud jsou ve formě keře sadíme 1,5 m od sebe, pokud se jedná o pěstování na kmínku vysazujeme rostliny s oporou ve vzdálenosti 1 - 1,2 m.

Řez: Po výsadbě je nutné zastřihnout výhony na 2 - 3 očka, v dalších letech odstraňujeme kolmé výhony a udržujeme otevřený tvar keře nebo koruny.

Ochrana: Padlí angreštové - používají se sirnaté přípravky nebo přípravek Discus v době tvorby plůdku. Rostliny je důležité v dalších letech po výsadbě přihnojovat plným hnojivem na začátku vegetace (Cererit).