Kód: | 247,18 |
Dostupnost: | připravujeme na jaro 2021, již dnes můžete objednat |
Skladem: | 10 a více ks |
Kategorie: | Ostatní |
Konzumní zralost: červenec - září
Sklizeň: červenec - září
Tvar plodu: střední kulatý
Barva plodu: oranžovočervené - červené
Dužnina: sladkokyselá až sladká, aromatická, výrazná
Použití: přímý konzum, sirupy (mají hustou šťávu)
Opylovači: samosprašná
Růst: silný, výhony 3 m je nutné vyvázat k pevné opoře.
Japonský ostružiník je přírodní druh, pochází z dalekého Japonska (běžně roste i v Číně a Korei). Je samosprašný, kvete od konce května po celý červen. Má hustě chlupaté výhony pokryté štětinami, přesto není tak pichlavý jako klasické ostružiny. Dorůstá do výšky asi 3 metry a je dobré jej vyvázat k opoře. Plody sklízíme od července do září, jsou středně velké, mají oranžovočervenou až červenou barvu, chuť aromatickou, sladkokyselou až sladkou. Vhodné pro přímý konzum a výrobu sirupů (mají hustou šťávu).
Výsadba ostružin: Sazenice japonského ostružníku vysazujeme na podzim nebo na jaře do dobře připravené půdy. V případě vysazování kontejnerových sazenic je termín libovolný. Balové rostliny vyjmeme ze sáčku, vytřepeme zeminu a sazenici namočíme přes noc do vody. Maliníky i ostružníky sázíme jednotlivě na vzdálenost 0,7 - 1m v řádku k připravené konstrukci. Po výsadbě seřízneme na dva až tři pupeny, pokud nejsou, zakrátíme těsně nad zemí. Rostliny vyženou výhony z kořenových oček. Rostliny během vegetace tvoří dlouhé výhony, které se proti ohýbání uvazují na předem napnutý drát. Na začátku vegetace přihnojujeme plnými hnojivy například Cererit.
Řez: provádíme každoročně po sklizni, odstraníme slabé a přebytečné výhony, dvouleté sestřihneme, jednoleté zkrátíme o 1/3. Ponecháme pouze 6 – 8 výhonů, kterým na jaře zakrátíme vrcholky.