Ostružiník Japonský

Přírodní druh pocházející z Japonska se středně velkými červenými aromatickými plody

Skladem: Ano
Dostupnost: v září dostupné v e-shopu a v prodejně Tovačov a Ostrožská Nová Ves
Kategorie: Ostružiny

100 Kč

Cena bez DPH: 86,96 Kč

Konzumní zralost:   červenec - září

Sklizeň:   červenec - září

Tvar plodu:   střední kulatý

Barva plodu:   oranžovočervené - červené

Dužnina:   sladkokyselá až sladká, aromatická, výrazná

Použití:   přímý konzum, sirupy (mají hustou šťávu)

Opylovači:   samosprašná

Růst: silný, výhony 3 m je nutné vyvázat k pevné opoře.

Japonský ostružiník je přírodní druh, pochází z dalekého Japonska (běžně roste i v Číně a Korei). Je samosprašný, kvete od konce května po celý červen. Má hustě chlupaté výhony pokryté štětinami, přesto není tak pichlavý jako klasické ostružiny. Dorůstá do výšky asi 3 metry a je dobré jej vyvázat k opoře. Plody sklízíme od července do září, jsou středně velké, mají oranžovočervenou až červenou barvu, chuť aromatickou, sladkokyselou až sladkou. Vhodné pro přímý konzum a výrobu sirupů (mají hustou šťávu).

Výsadba ostružin: Sazenice japonského ostružníku vysazujeme na podzim nebo na jaře do dobře připravené půdy. V případě vysazování kontejnerových sazenic je termín libovolný. Balové rostliny vyjmeme ze sáčku, vytřepeme zeminu a sazenici namočíme přes noc do vody. Maliníky i ostružníky sázíme jednotlivě na vzdálenost 0,7 - 1m v řádku k připravené konstrukci. Po výsadbě seřízneme na dva až tři pupeny, pokud nejsou, zakrátíme těsně nad zemí. Rostliny vyženou výhony z kořenových oček. Rostliny během vegetace tvoří dlouhé výhony, které se proti ohýbání uvazují na předem napnutý drát. Na začátku vegetace přihnojujeme plnými hnojivy například Cererit.

Řez: provádíme každoročně po sklizni, odstraníme slabé a přebytečné výhony, dvouleté sestřihneme, jednoleté zkrátíme o 1/3. Ponecháme pouze 6 – 8 výhonů, kterým na jaře zakrátíme vrcholky.

 

 

Kontaktní formulář

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookies. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s našim používáním souborů cookies. Souhlasím