Kód: | 225,02 |
Dostupnost: | připravujeme na jaro 2021, již dnes můžete objednat |
Skladem: | 6 ks |
Kategorie: | Josta |
Konzumní zralost: červenec, srpen
Sklizeň: od července
Tvar plodu: kulatý, 1 – 3 cm
Barva plodu: většinou fialová
Dužina: sladkokyselá, čím zralejší tím sladší
Josta byla vyšlechtěna v roce 1977 v bývalé NDR. Květy černého rybízu byly opyleny pylem z květů angreštu. Její název je odvozen z Johannisbeere (rybíz) a Stachelbeere (angrešt). Po rybízu tato odrůda zdědila beztrnné větve a tmavou barvu, po angreštu zase větší bobule. Je to rostlina na půdu a klima nenáročná, odolná, netrpí padlím ani škůdci. Josta má ráda slunečné stanoviště, kde pravidelně a spolehlivě plodí. Vhodná i do vyšších poloh. Kvete v květnu, od začátku prázdnin sklízíme fialové (až 3 cm) plody, které rostou v hroznu po 3 – 5 bobulích a dozrávají postupně. Čím zralejší jsou, tím jsou sladší. Obsahují vysoký podíl vitaminu C. Po úplném dozrání neopadávají, ale zasychají na keři/stromku. Plodnost si udržuje po více let, nejlepší plody jsou na čtyřletých výhonech. Z jednoho keře Josty lze sklidit i 4 krát více než z jiného druhu bobulovin. Používáme na koláče, zejména bublaniny, zavařujeme, přidáváme do marmeládových směsí.