Švestka Bystrická Muškátová

Středně velká švestka s vysokou cukernatostí a vysokou plodností

Skladem: ano
Dostupnost: bude expedováno od druhé poloviny března
Kategorie: Pozdní odrůdy švestek
  podnož Myrobalán

180 Kč

Cena bez DPH: 156,52 Kč

Konzumní zralost:   2. pol. září

Sklizeň:   2. pol. září

Tvar plodu:   velký, oválný

Barva plodu:    fialová, jemně ojíněná

Dužnina:   zelenožlutá, velmi sladká, vysoce aromatická

Použití:   k všestrannému využití, především na destilaci.

Růst: středně bujně rostoucí

Odrůda rozšířena především na Slovensku a Moravě. Velká fialová švestka s vysokou cukernatostí. Plodí spolehlivě a hodně. Všestranně použitelná. Díky cukernatosti, výtěžnosti a aroma velmi vhodná na pálení.

Výsadba: Nejvhodnější termín výsadby švestek je podzimní období, lze vysazovat i na jaře. Při jarní výsadbě ale stromky přichází o zimní vláhu, proto musíme dbát na častější zálivku stromů. Kontejnerové stromy můžeme sadit během celého roku. Při vlastní výsadbě postupujeme tak, že vykopeme jámu dostatečně širokou, aby se do ní vešly kořeny a tak hlubokou, aby místo očkování odrůdy bylo po vysazení nad zemí. Kořeny zasypte jemnou zeminou, a zalijte dostatkem vody. Kolem stromu udělejte zalévací misku, aby voda neodtekla pryč, kmen obalte vhodnou chráničkou proti okusu a stromek připevněte ke kůlu, aby se nevyvrátil větrem. V následujícím roce je nutné stromy přihnojit dusíkatými hnojivy a to při rašení, po odkvětu, a po červnovém propadu plodů. Tohle hnojení přispívá k rychlejšímu vývoji stromků a zlepšuje jejich zdravotní stav. Na toto hnojení se používá např. Cererit.

Řez: Důležité je stromky po výsadbě zastřihnout tak, že odstraníme nadbytečné výhony, ponechané výhony zakrátíme o 1/3, aby střední výhon převyšoval postranní výhony.

Ochrana: Proti škůdcům u peckovin proti pilatce švestkové při ukončení květu Calipso nebo Mospilan v době zamodrávání švestek. Proti mšicím použijeme v případě náletu po celý rok přípravek Pirimor dle návodu.

Kontaktní formulář

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookies. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s našim používáním souborů cookies. Souhlasím