Pěstování netradičního ovoce

OSKERUŠE - jedná se teplomilný druh, který je však odolný mrazu a lze jej tedy s úspěchem pěstovat i ve vyšších polohách. Vyžaduje hluboké půdy, nejlépe na vápencovém podkladu. Vzhledem k tomu, že se jedná o strom velký, vysazujeme jej na prostorných, slunných místech. Plody připomínají malé hruštičky nebo jablíčka, které jsou vhodné k přímému konzumu, ale především k dalšímu zpracování, například do marmelád. Díky vysokému obsahu tříslovin se z oskeruší dělá kvalitní pálenka. Uvádí se, že pro lepší zpracování je lepší nechat plody přejít mrazem a až následně poté sklízet.

JEŘÁB MORAVSKÝ - jedná se o velmi nenáročnou dřevinu vhodnou do všech poloh, s vyjímkou zamokřených a vápenitých půd. Jeřáb moravský, vzhledem k vysoké odolnosti proti emisím, je ideálním stromem do zahrad poblíž cest, městských parků, do výsadeb podél silnic apod. Plody jsou kyselé a trpké, s vysokým obsahem vitamínu C. Jsou velmi vhodné k dalšímu zpracování na např. marmelády a pálenky.

JEŘÁB ČERNÝ - je jeden z nejméně náročných stromů vůbec. Lze ho pěstovat i v drsných podmínkách a živinově chudých půdách. Černý jeřáb roste ve formě stromu i keře. Je vydatným zdrojem vitamínu C, vitamínů skupiny B, provitamínu A, a řady dalších důležitých minerálních prvků, nezbytných ve vyvážené stravě. Pomáhá při zdravotních komplikacích (vysoký krevní tlak, špatné zažívání). Plody jsou použitelné k přímému konzumu i dalšímu zpracování.

MORUŠE - jedná se o teplomilnou dřevinu vhodnou do nižších poloh zejména do vinařských oblastí. Moruše velmi dobře snášejí půdy písčité, vápenité, zároveň však bohaté na živiny. Moruše jsou vhodné jak pro přímý konzum, tak pro další zpracování. V naší nabídce můžete nalézt moruši bílou a černou, obě odrůdy mají předpoklady stát se vzrostlými stromy, ale řezem z nich lze vytvořit nižší keřové tvary. V některýchoblastech jsou známé, jako malina stromová.

MIŠPULE - je teplomilná rostlina, s dobrou odolností vůči mrazu. Na půdu nenáročná, ve vápenitých se jí však dáří lepe než v kyselých. Vhodné je také mišpuli umístit do závětří. Plody jsou aromatické malvice podobné jablku, které jsou jedlé až po vymrznutí, kdy jejich obsah dosáhne kašovité konzistence. Pro svůj aromatický charakter je mišpule velmi vhodná i k dalšímu zpracování (marmelády, povidla, likéry).

 

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookies. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s našim používáním souborů cookies. Souhlasím