Malinoostružina Tayberry Buckingham

Barva a aroma ostružin, sladká chuť malin. Nenáročná, do každé zahrady.

Skladem: ne
Dostupnost: připravujeme na jaro 2018
Kategorie: Malinoostružiny

90 Kč

Cena bez DPH: 78,26 Kč

Konzumní zralost:   červen - srpen

Sklizeň:   červen - srpen

Tvar plodu:   podlouhlý až 4 cm velký

Barva plodu:   tmavě červená

Dužina:    aromatická, šťavnatá, tmavě červená

Použití:   všestranné, šťávy, zavařeniny

Tayberry pochází z Anglie, je to kříženec maliny a ostružiny. Po ostružinách zdědila divoký růst, po malinách velké chutné plody. Odolná, nenáročná na pěstování, netrpí škůdci ani chorobami. Sázíme na slunečné stanoviště, do dobře odplevelené zahradní půdy s přídavkem kompostu. Ponecháváme jen 5 – 6 výhonů na jedné rostlině. Na zimu doporučujeme přistínit kořeny. Od konce června do srpna sklízíme obrovské až 4 cm aromatické plody. Zralé jsou když se zbarví do tmavě purpurové. Po čtyřech letech staré větve vystříháme a ponecháme jen mladé.

Výsadba malinoostružin: Sazenice malinoostružiny Tayberry vysazujeme na podzim nebo na jaře do dobře připravené půdy. V případě vysazování kontejnerových sazenic je termín libovolný. Balové rostliny vyjmeme ze sáčku, vytřepeme zeminu a sazenici namočíme přes noc do vody. Maliníky, ostružníky sázíme jednotlivě na vzdálenost 0,25m v řádku k připravené konstrukci. Po výsadbě seřízneme na dva až tři pupeny, pokud nejsou, zakrátíme těsně nad zemí. Rostliny vyženou výhony z kořenových oček. Rostliny během vegetace tvoří dlouhé výhony, které se proti ohýbání uvazují na předem napnutý drát. Na začátku vegetace přihnojujeme plnými hnojivy například Cererit.

Řez: provádíme každoročně po sklizni, odstraníme slabé a přebytečné výhony, dvouleté odstraníme hned nad zemí, jednoleté zkrátíme o 1/3. Ponecháme pouze 6 – 8 výhonů, kterým na jaře zakrátíme vrcholky.

Růst: Bujný, pruty dorůstají do4 metrů, je tedy důležité je vyvázat k nějaké konstrukci.

Kontaktní formulář

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookies. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s našim používáním souborů cookies. Souhlasím